Ukrayna, ABD silahlarını durduracak mı? Durum: Biden, Zelensky’ye güvence verdi

kunteper

Global Mod
Global Mod
ABD, Amerikan hükümetinin kapatılmasını önlemek amacıyla çıkarılan yasanın onaylanmasından sonra bile, Rusya’ya karşı savaşa giren Ukrayna’yı desteklemeye devam edecek. Meclis ve Senato tarafından 1 Ekim’e yakın bir zamanda oylanan tedbir, Beyaz Saray’ın Kiev’e az önce sağladığı 6 milyar dolarlık askeri yardımı içermiyor. Biden Pazar günü yaptığı açıklamada, “ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin durdurulmasına hiçbir koşulda izin veremeyiz.” dedi. Başkan, Kiev’in yıldızların ve şeritlerin desteğine “güvenebileceğini” söylüyor.

Yardımların hızlı bir şekilde yeniden sağlanmasına atıfta bulunarak, “Ukrayna’ya bunu yapacağımızı garanti edebilirim” diyor. “Müttefiklerimize güvence vermek istiyorum: Desteğimize güvenebilirsiniz, vazgeçmeyeceğiz” diye ekliyor. Şubat 2022’de savaşın başlamasından bu yana Washington, Ukrayna’ya yaklaşık 46 milyar yardım ayırdı. Beyaz Saray’ın talepleri arasında 24 milyar yardım daha yer alıyor. Son haftalarda ABD, malzeme seviyesini artırdı: Kiev, Atacms uzun menzilli füzelerinin teslimatı için evet aldı ve özellikle ülkenin güneyinde, Zaporizhzhia bölgesinde başlatılan karşı saldırının hızlandırılmasına yardımcı olacak ilk Abrams tanklarını memnuniyetle karşıladı.

Silahlar Kiev’de, Kongre’de hayır diyenler var

Kapanmayı önlemek için Kongre tarafından onaylanan yasa, ABD federal hükümetine 45 gün boyunca fon sağlanmasını garanti ediyor. Aslında Ukrayna’ya daha fazla yardımın etkinleştirilmesi için yeni bir hükme ihtiyaç var. Senato’da her iki partinin liderleri önümüzdeki haftalarda Kiev’e destek sağlamak için çalışacaklarını kamuoyuna açıkladılar.. Ancak kurumsal çerçevede ‘aşırı sağ’ olarak adlandırılan bazı cumhuriyetçilerin karşıt tutumu gözden kaçmıyor. Demokrat Senatör Mark Warner, “Şu anda Ukrayna’dan ayrılmak isteyenlerin olduğuna inanamıyorum” diyor.

Ukrayna elbette gelişmeleri izliyor. Kiev Dışişleri Bakanlığı “Amerikan yardım akışının değişmeyeceğine” inanarak güven gösteriyor, ancak program ve projelerin devam eden değişikliklere uğrayabileceğini kabul ediyor. Parlamenter Oleksi Gonçarenko gibi diplomatik terimleri daha az kullananlar da var: “Kongre’deki oylama rahatsız edici. ABD, gerektiği sürece Ukrayna’nın yanında kalacağını söyledi ve şimdi Ukrayna bu tedbirin dışında tutuluyor. Bu bir alarm sinyalidir.” Sadece Ukrayna için değil aynı zamanda Avrupa için de” dedi BBC’ye.

Slovakya ve Fico seçimleri kazandı: “Kiev’de silahları durdurun”

Avrupa’da bile Kiev için hafife alınmaması gereken işaretler var. Slovakya’da seçimleri, kartlarını masaya koyan eski Başbakan Robert Fico’nun Smer partisi kazandı. “Partim hükümete gelirse, başbakanlık görevini üstlensek de taşımasak da, Ukrayna’da barış müzakerelerinin bir an önce başlaması için mümkün olan her şeyi yapacağız. Ukrayna’nın silahlandırılması konusundaki görüşümüzü zaten biliyorsunuz.” İleti.

Ayrıca okuyun