Hamas 2 rehineyi serbest bıraktı. İsrail: “Saldırı ile ileri”: son haberler

kunteper

Global Mod
Global Mod
Hamas, İsrail’e saldırının gerçekleştiği 7 Ekim’den bu yana ele geçirilen iki rehineyi serbest bıraktı. Anne ve kızı iki ABD vatandaşı serbest bırakılarak Kızıl Haç’a, ardından da İsrail ordusuna teslim edildi. İsrail’in başlatmaya hazırlandığı kara saldırısı beklentisiyle Gazze Şeridi’ne baskınlar devam ederken, bu yumuşamanın ilk işaretidir.

20 Ekim akşamı “insani nedenlerden dolayı” serbest bırakıldılar Judith Tai Raanan ve kızı Natalie Raanan, 18 yıl. Chicago’nun hemen dışındaki Evanston’dan bazı akrabalarını ziyaret etmek, bir aile üyesinin 85. doğum gününü kutlamak ve kısa bir mesafede bulunan Nahal Oz kibbutz’da Simchat Tora’yı (veya ‘Tevrat’ın Sevinci’ni) kutlamak için İsrail’e gelmişlerdi. Militanların saldırısına uğrayan Gazze sınırından bir kilometreden fazla uzakta.

Hamas, kurtuluşa ABD’ye ve Perşembe günkü konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e kıyasla milislere karşı çok sert sözler kullanan Başkan Joe Biden’a hitaben bir mesajla eşlik ediyor: Anne ve kızın özgürleştirilmesi “göstermeye hizmet ediyor” Biden ve faşist yönetiminin iddialarının yanlış ve asılsız olduğunu Amerikan halkına ve dünyaya duyuruyoruz.”

Gazze’de kaç rehine var?

Gazze’de hâlâ 100 ile 250 arasında rehine kaldı ancak sayı konusunda netlik yok. Bunlar çoğunlukla çifte vatandaşlığa sahip siviller ve askerlerdir. Grubun askeri kanadı El Kassam Tugayları’nın sözcüsü, Pazartesi günü yaptığı video açıklamasında, yalnızca Tugayların ve diğer “militan oluşumların” kontrolü altındakilerin elinde 200 rehinenin bulunduğunu söyledi. BBC’ye göre İsrail, gönderenin sivillerin serbest bırakılması karşılığında ateşkes teklifini reddetti. Hatta iki Amerikan vatandaşının serbest bırakılması bile aslında tek taraflı bir karar olurdu.

İsrail için küçük değişiklikler. Amiral, “Hamas kendisini dünyaya insani nedenlerle rehineleri serbest bırakan bir varlık olarak sunmaya çalışıyor. Gerçekte şu anda çocukları, gençleri, kadınları ve yaşlıları esir tutan bir grup katil teröristten bahsediyoruz” dedi. Silahlı kuvvetlerin sözcüsü Daniel Hagari. İsrail, rehinelerin iadesi için çalışmalarını sürdürüyor ve bu arada “savaşın haftalarca sürecek sonraki aşamalarına” hazırlanıyor.

Katar’ın rolü

Ancak Katar’ın arabuluculuğu kesindirBiden’ın özellikle bahsettiği ve teşekkür ettiği bir konu. Beyaz Saray’ın 1 numarası, hükümete teşekkür ederek, “Yurttaşlarımız son 14 günde korkunç bir çile yaşadılar ve korkudan perişan halde yaşayan ailelerine en kısa zamanda kavuşacaklarından büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Katar “işbirliğinden dolayı”.

Hamas lideri İsmail Hanyeh’nin yaşadığı Doha hikayenin merkezi. Katar, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed Al-Ansari’nin yaptığı açıklamada, “İsrail ve Hamas ile diyaloğu, tüm milletlerden tüm sivil rehinelerin serbest bırakılması umuduyla sürdüreceğini” söyledi.

“Bugünkü sonuç, ilgili taraflar arasında günlerce süren sürekli iletişimin ardından geldi. İsrailliler ve Hamas’la diyaloğu sürdüreceğiz; bu çabaların, nihai hedef olarak tüm milletlerden sivil rehinelerin serbest bırakılmasına yol açacağını umuyoruz. gerilimi tırmandırmak barışı yeniden sağlar.”

Gazze’ye yardım, Refah geçişine ışık tutuyor

Gazze’deki sivillere insani yardım sağlanması bu mozaikte temel bir rol oynuyor. Biden dün, insani yardım taşıyan ilk 20 tırın “önümüzdeki 24-48 saat içinde” Gazze’ye gireceğini açıklamıştı.. Yani Amerika Birleşik Devletleri başkanının belirttiği zamanlamaya göre bugün ile yarın arasında. Biden, “İsrail ve Mısır cumhurbaşkanı Refah geçiş kapısını açma konusundaki kararlılıkları konusunda bana güvence verdi” diyen Biden, Gazze ile Mısır’ı birbirine bağlayan yolun “yeniden asfaltlanması gerektiğini, gerçekten kötü durumda olduğunu” belirtti.

Son 24 saatte Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in baskısı da işe yaramadı. Mısır tarafındaki geçiş noktasını ziyaret eden Erdoğan, “Yardım kamyonlarının bir an önce ve mümkün olduğu kadar çok sayıda bulunmasının mutlak gerekliliğinin” altını çizdi. “Sınırın bu tarafında yardım yüklü birçok kamyon gördük” diyerek “sürekli çaba gösterilmesi” çağrısında bulundu. “Bunlar sadece kamyon değil, onlar cankurtaran, Gazze’deki birçok insan için yaşamla ölüm arasındaki fark.”

Kuzey Sina yarımadasına saatler önce inen Guterres, Gazze sınırının diğer tarafında durup “kalbi kırılmamanın” “imkansız” olduğunu söyledi. “Bu duvarın arkasında iki milyon insan susuz, yiyeceksiz, ilaçsız ve yakıtsız, büyük acı çekiyor” dedi ve “nüfusun bombalanmaya devam ettiğini ve hayatta kalmak için her şeye ihtiyacı olduğunu” belirtti.

Ayrıca okuyun