Gazze ve BM Güvenlik Konseyi yardım kararını onayladı: ne sağlıyor

kunteper

Global Mod
Global Mod
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi halkına daha fazla yardım çağrısında bulunan kararı onayladı. Metin, 13 üye ülkenin olumlu oyu ile kabul edilirken, ABD ve Rusya çekimser kaldı.

Çözünürlük ne sağlar

Günlerce süren müzakerelerin, ABD’nin vetosunun ve ikinci bir duraklama korkusunun ardından onaylanan kararda, “acil ve uzun süreli duraklamalar ve Gazze Şeridi’nde tam insani yardım erişimine izin vermek için yeterli sayıda gün boyunca insani koridorlar açılması” öngörülüyor. hızlı, güvenli ve engelsiz”. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Gazze konusunda sunduğu karar metni, bugün nihayet onaylanmak üzere ‘yumuşatıldı’. Aslında acil ateşkes çağrısında bulunmuyorAncak Gazze’ye ne zaman ve nasıl daha fazla yardım getirileceğini belirliyor. Mutabık kalınan metinde ayrıca Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların sona erdirilmesi veya en azından askıya alınması için koşulların ne zaman ve nasıl oluşturulacağı da belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ülkeleri arasındaki en büyük sürtüşme noktası, İsrail’in hangi yardımın gelebileceğine ve ateşkes, düşmanlıkların durdurulması veya askıya alınması yönünde çağrıda bulunup bulunmayacağına karar vermedeki rolü konusunda oldu.

Amerika Birleşik Devletleri

“Hamas’ın Gazze’de kalıcı barışla hiçbir ilgisi yok”. ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Gazze kararının onaylanmasının ardından bunu açıklayarak Hamas’ı 7 Ekim’deki “dehşetleri defalarca tekrarlamaya kararlı” olmakla suçladı. ABD’nin İsrail’in “halkını terör eylemlerinden koruma” hakkını desteklediğini de sözlerine ekledi.

“İsraillilerin ve Filistinlilerin yan yana barış içinde yaşayabileceği bir gelecek için çalışmalıyız, ilerlemenin tek yolu budur” dedi. Kendisi, kararın kendisinin ve Güvenlik Konseyi’nin bazı üyelerinin “korkunç terör saldırısını” kınamada başarısız olmasından dolayı ABD’nin “hayal kırıklığına uğradığını ve dehşete düştüğünü” belirtti.

Rusya

Rusya’nın BM Büyükelçisi ise, daha önce Güvenlik Konseyi’nin karar tasarılarını veto etmiş olan ABD’nin “utanç verici, alaycı ve sorumsuz” davranışını kınadı. BM yönetim oturumu sırasında konuşan Büyükelçi Vasily Alekseyevich Nebenzya, ABD’yi “her türlü sorumluluktan kaçınmakla” ve “müzakere sürecini kasıtlı olarak uzatmakla” suçladı.

Oylamadan önce Konsey’e bir değişiklik taslağı sunan ancak reddedilen Nebenzya, İsrail’in Gazze’de uygun gördüğü şekilde faaliyet göstermeye devam etmesine olanak tanıyan ‘etkisiz’ bir taslaktan bahsetti.

Ayrıca okuyun