Çoktan seçmeli soru hazırlarken nelere dikkat edilmelidir ?

Can

New member
Çoktan Seçmeli Soru Hazırlamak Sandığınız Kadar Masum Değil

Açık konuşacağım: “Çoktan seçmeli soru hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?” diye sorup sonra da üç beş klişe madde saymak, bence hem öğrenciye hem öğretmene hakarettir. Çünkü çoktan seçmeli sorular eğitim sisteminin kalbinde duruyor ama çoğu zaman öyle özensiz, öyle mekanik hazırlanıyor ki; ölçmüyor, elemiyor, adalet sağlamıyor. Sadece kalabalık grupları hızlıca “sınıflandırmanın” ucuz yolu olarak kullanılıyor.

Bu konuda güçlü bir fikrim var ve forumda özellikle itiraz edenleri görmek istiyorum: Çoktan seçmeli soru hazırlamak, sınav kitapçığı doldurmak değil; pedagojik, psikolojik ve etik bir sorumluluk işi.

“Nitelikli Soru” Masalı: Gerçekten Ne Ölçüyoruz?

“Düzeyine uygun, açık, anlaşılır, tek doğruya sahip…” Evet, hepimizin ezbere bildiği kriterler. Peki pratikte ne oluyor?
- Soru, ezber bilgiyi ölçüyor.
- Çeldirici dediğimiz seçenekler öğrenciyi kandırmaya odaklı.
- Dil o kadar ağır ki, bilgisi olan bile cümlenin içinde kayboluyor.
- Kültürel, sosyoekonomik, hatta cinsiyetçi önyargılar seçeneklere sinmiş oluyor.

Buradaki temel sorun şu: Çoktan seçmeli sorulara “objektif” gözüyle bakıyoruz. Oysa soru da insandır; hazırlayanın bakış açısını, önyargılarını, konfor alanını taşır. Soru hazırlayan kişi:
- Hangi bilginin “değerli” olduğuna karar veriyor.
- Hangi kavramın “sorulmaya değer” olduğuna karar veriyor.
- Hangi hatanın “elenecek türden” olduğuna karar veriyor.

Yani çoktan seçmeli soru, masum bir teknik değil; güç ilişkileriyle, otoriteyle, sınıf düzeniyle iç içe geçmiş bir araç.

Erkeklerin Stratejik ve Problem Çözücü, Kadınların Empatik ve İnsan Merkezli Bakışı

Toplumsal olarak baktığımızda, soru hazırlama ve ölçme-değerlendirme süreçlerinde iki baskın yaklaşım görüyoruz. Bunlar elbette doğuştan gelen “öz” değil, sosyal olarak beslenen eğilimler:
- Erkeklerde daha sık görülen stratejik ve problem çözme odaklı yaklaşım
- Kadınlarda daha sık görülen empatik, ilişki ve insan odaklı yaklaşım

Erkeklerin baskın olduğu ekiplerde çoktan seçmeli sorular genelde şöyle şekilleniyor:
- “Zorluk seviyesi” üzerinden prestij: “Bu soruyu kimse yapamadı, demek ki iyiydi.”
- Strateji ve zaman yönetimini test eden karmaşık senaryolar
- “Yakalasın bakalım” mantığıyla ince tuzaklı çeldiriciler

Kadınların daha görünür olduğu ekiplerde ise farklı bir hava seziliyor:
- “Bu soruyu çözerken öğrenci ne hisseder?” sorusu masaya geliyor.
- Sınav sonrası öğrencinin motivasyonu, özgüveni, kaygı düzeyi konuşuluyor.
- Dilin kapsayıcı, saygılı ve yargılayıcı olmamasına daha fazla dikkat ediliyor.

İdeal olan ne? İkisinin dengesi.

Sadece empatiyle hazırlanmış, ama bilişsel düzeyi net ölçmeyen, herkesin “iyi hissettiği” ama kimsenin ne bildiğinin anlaşılmadığı sınavlar da sorun.

Sadece strateji ve zorluk odaklı, insanı unutan, test odaklı, mekanik sınavlar da ayrı problem.

“Ölçme mi Yapıyoruz, Eleyip Rahatlamak mı?”

Asıl provokatif soru şu: Çoktan seçmeli soru hazırlarken gerçekten ölçme peşinde miyiz, yoksa kalabalıkları “eleyip kurtulmanın” hızlı yolunu mu arıyoruz?
- 4 yanlış 1 doğruyu götürsün, “şans faktörünü azaltalım” diyoruz ama aslında kaygıyı ve cezalandırma duygusunu artırıyoruz.
- “Zor soru iyidir” diyerek, öğretim sürecindeki eksiklerimizi sorunun üstüne yıkıyoruz.
- Aynı tipte soru kalıplarını yıllarca tekrarlayıp, “deneme çözenler” ile “konuyu gerçekten anlayanlar” arasında fark bırakmıyoruz.

Şunu soralım:

Bir öğrenci konuyu gerçekten anlamış ama dikkat dağınıklığı, sınav kaygısı, uzun köklü soru metinleri nedeniyle yanlış yapıyorsa… Biz neyi ölçmüş oluyoruz? Bilgiyi mi, yoksa sisteme uyum sağlama becerisini mi?

Teknik Detaylar: Gerçekten Kim İçin, Ne İçin?

Evet, teknik detaylar da önemli; ama sadece “kitap bilgisi” olarak kalmasın diye biraz acımasız soracağım:
1. Tek doğru şart, ama peki ya yorum?

- Çoktan seçmeli sorularda, özellikle sosyal bilimlerde, tek doğruya sıkıştırılmış sorular; tartışmayı, eleştirel düşünmeyi, bağlamı öldürüyor.

- “En doğru”, “daha uygun” gibi ifadelerle geçiştirilen sorular, aslında kavram karmaşasını gizliyor.
2. Çeldiriciler: Yanıltmak mı, ayrıştırmak mı?

- Kaliteli çeldirici, konuyu kısmen bilen ama kavram yanılgısı yaşayan öğrenciyi ortaya çıkarır.

- Ama bizde çoğu zaman çeldirici = laf kalabalığı, gereksiz detay, saçma sayısal değerler.

- Sonuç: Dikkat test eden, içerik ölçmeyen sorular.
3. Dil ve bağlam: Kimler dışlanıyor?

- Orta sınıf, şehirli, heteronormatif, “klasik” hayat tarzı üzerinden verilen örnekler; başka arka planlardan gelen öğrencileri dışarıda bırakıyor.

- Kadınlar her zaman “bakım veren”, erkekler “çalışan ve karar veren” rollerle gösteriliyorsa; siz zaten soru köküne önyargıyı gömmüş oluyorsunuz.

Erkek ve Kadın Bakışını Dengede Kullanan Soru Tasarımı

Denge nasıl kurulabilir?
- Erkeklerin stratejik, çözüm odaklı yaklaşımının güçlü yanları:

- Zorluk seviyesini bilinçli ayarlamak
- Soruların mantıksal akışını kontrol etmek
- Farklı beceri düzeylerini ayırt edecek yapı kurmak
- Kadınların empatik, insan odaklı yaklaşımının güçlü yanları:

- Öğrencinin duygusal yükünü hesaba katmak
- Dilin inceliğine, üsluba, kapsayıcılığa dikkat etmek
- Sınavın bir “ceza” değil, geri bildirim aracı olmasını gözetmek

İyi bir çoktan seçmeli soru ekibi, bu iki eğilimi çatıştırmak yerine bir araya getirmeli. Örneğin:
- Bir erkek öğretmen “Bu soru yeterince ayırt edici değil,” derken
- Bir kadın öğretmen “Bu sorunun dili gereksiz gerginlik yaratıyor,” diyebilmeli.

İkisi de haklı olabilir. O zaman soru yeniden yazılmalı. Soru ego değil, öğrenci lehine evrilmeli.

Provokatif Sorular: Forumda Gerçekten Tartışalım

Şimdi gelelim bu başlığı forumluk yapan asıl kısma. Şu soruları özellikle tartışmak istiyorum:
- Çoktan seçmeli sorular, temelde “itaat eden, hızlı düşünen, az sorgulayan” bir öğrenci profili mi yetiştiriyor?
- Gerçekten eleştirel düşünme, analiz, sentez, yaratıcılık becerilerini çoktan seçmeliyle ölçtüğümüzü düşünüyor musunuz, yoksa kendimizi mi kandırıyoruz?
- Erkek öğretmenlerin hazırladığı sınavlar ile kadın öğretmenlerin hazırladığı sınavlar arasında dil, üslup, zorluk seviyesi açısından fark gözlemlediniz mi? Hangi farklar sizce olumlu, hangileri zarar verici?
- Çocukların/öğrencilerin ruh sağlığı üzerinde, sürekli test çözmenin uzun vadeli etkilerini ne kadar ciddiye alıyoruz?
- Sizce çoktan seçmeli sorular “zorunlu bir araç” mı, yoksa “alışkanlık ve konforun ürünü” mü?

Forumdaşlara Çağrı: Sadece Teknik Değil, Vicdan da Konuşsun

Bu başlıkta şunu yapmak istiyorum: “Çoktan seçmeli soru hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?” sorusunu sadece teknik maddelerle geçiştirmeyelim. Vicdanı, adaleti, psikolojiyi, toplumsal cinsiyet dinamiklerini masaya yatıralım.
- Öğretmenseniz: Hazırladığınız sorulardan gerçekten gurur duyuyor musunuz?
- Öğrenciyseniz: Sizi en çok zorlayan, en çok adaletsiz hissettiren soru tipleri nelerdi?
- Veliseniz: Çocuğunuzun hayatının birkaç “test” yüzünden şekillenmesine gerçekten razı mısınız?

Yazın:
- “Ben böyle soru hazırlıyorum ve bilinçli olarak şunlara dikkat ediyorum.”
- “Şu tip sorular bana adaletsiz geliyor, çünkü…”
- “Kadın/erkek öğretmenler arası farkları şöyle deneyimledim…”

Kısacası: “iyi soru”yu birlikte tanımlayalım. Çünkü çoktan seçmeli sorularla koca kuşakları eleyip biçiyorsak, bu işi artık biraz daha cesur, biraz daha dürüst konuşmanın zamanı gelmedi mi?