Askerler Ukrayna'da Rusya'ya yardım edecek mi? Kuzey Kore yalanladı: Pyongyang'ın versiyonu

kunteper

Global Mod
Global Mod
Kuzey Kore birlikleri Rusya'da mı? Kuzey Kore ise bunu reddediyor. Pyongyang, Ukrayna'daki çatışmada harekete geçirilebilecek birlikleri Moskova'ya sağlamadığını söyledi. BM'deki bir Pyongyang temsilcisi, son günlerdeki haberleri “asılsız söylentiler” olarak nitelendirdi.

Olaydan birkaç saat sonra yaptığı açıklamada, “Rusya ile sözde askeri işbirliği konusunda, heyetim bu kalıplaşmış, temelsiz düşüncesizlikler hakkında yorum yapma gereği duymuyor” dedi. Seul, gönderilen askerlerin “derhal” geri çekilmesini talep etmek için Rusya'nın Güney Kore büyükelçisini çağırmıştı.Seul'e göre, Pyongygang, iki yıl önce Şubat ayında başlayan geniş çaplı Rus işgalinin tetiklediği Ukrayna'daki çatışma devam ederken Moskova'yı destekleyecek.

Güney Kore istihbaratı Cuma günü Pyongyang'ın Ruslara yardım etmek için “büyük ölçekli” birlikler konuşlandırmasını kınadı ve 1.500 özel kuvvetin halihazırda Rusya'nın Vladivostok kentinde eğitim gördüğünü ve Ukrayna'daki savaş devam ederken yakında cepheye gönderilmeye hazır olduklarını söyledi.

Kuzey Kore temsilcisi için haber Seul'den yayıldıPyongyang'ın resmi medyası tarafından hiçbir zaman yorum yapılmadı ve Rusya tarafından da onaylanmadı. Kuzey Kore'nin “imajını karalamayı” amaçlıyor ve “iki egemen Devlet arasındaki meşru, dostane ve işbirliğine dayalı ilişkilerden taviz vermek”.

Rusya, Kuzey Kore ile askeri işbirliğini savunuyor. Diplomat, Rusya'nın Seul büyükelçisini çağırdıktan sonra “Rusya ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin Güney Kore'nin güvenlik çıkarlarına karşı olmadığını vurguladı.”

Seul Ukrayna'ya personel göndermeyi düşünüyor

Bu arada, Güney Kore hükümeti kaynaklarına atıfta bulunan Güney Kore ajansı Yonha'nın yazdığına göre Seul, “Rusya'yı desteklemek için konuşlandırılan Kuzey Kore özel kuvvetlerinin taktiklerini ve savaş yeteneklerini izlemek için Ukrayna'ya personel göndermeyi değerlendiriyor”.

Yonha, konuşlandırılması halinde bunların istihbarat birimlerindeki askeri personel olabileceğini belirterek, Güney Kore hükümetinin Ukrayna'ya askeri destek vermeyi de düşündüğünü ekliyor. “Kuzey Kore ile Rusya arasındaki askeri işbirliği sinyalleri analiz edilerek, aşamalı olarak müdahale tedbirleri alınacak” diyen kaynak, “savunma silahlarına öncelik verileceğinin” altını çizdi.

haberler

Öte yandan basına yansıyan haberlere göre, gece saatlerinde Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumy kentine düzenlenen Rus insansız hava aracı saldırısında biri çocuk en az üç kişi hayatını kaybetti. Bölgenin askeri yetkilileri, Telegram üzerinden ölü sayısını doğruladı ve 25 İHA'nın durdurulup düşürülmesine rağmen bombalamanın bir apartman dairesine ve bir altyapıya isabet ettiğini belirtti.

Kiev Hava Kuvvetleri ise dün gece düzenlenen saldırılarda Ukrayna savunmasının Rusya'nın fırlattığı 60 İHA'dan 42'sini imha ettiğini bildirdi. Drone'lar ülkenin orta, güney ve doğu bölgelerinde vuruldu.

Ayrıca okuyun