Ukrayna-Rusya, Fransız askerleri savaşta mı? Macron geri adım atıyor

kunteper

Global Mod
Global Mod
Fransa, Rusya'ya karşı savaşta savaşmak için Ukrayna'ya asker göndermeyecek. En azından yakın zamanda bunu yapmayacak. Bu, çatışmaya doğrudan katılımın somut bir seçenek olarak görüldüğü son aylarda öne sürülen hipotezlerle karşılaştırıldığında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kısmen tersine dönmesi anlamına geliyor.

Şimdi, seçimlere birkaç gün kala, Fransız lider frene basıyor: Fransız ordusunun kısa vadede Ukrayna topraklarına “angajmana gireceğine” inanmıyor. 'Nesil Kendin Yap' podcast'indeki bir röportaj sırasında Macron, savaşın yozlaşması ve hatta Fransa'ya ulaşması riskine ilişkin korkuları da ortadan kaldırmaya çalışıyor.

“Bölgemizde bir savaşın yaklaştığını ya da yarın Ukrayna topraklarında savaşa gireceğimizi düşünmüyorum” diyen Fransa cumhurbaşkanı, “Sınırımıza 1.500 kilometre uzaklıkta bulunan Ukrayna'da tehlikede olan şey önemli değil” dedi. Bu dünyanın sonu değil, Avrupa'nın ve güvenliğimizin geleceğidir.” Macron'a göre, “En güçlünün yasasının geçerli olmasına izin verilirse Rusya'nın durması için hiçbir neden yok”. Son zamanlarda Fransa cumhurbaşkanı, Kiev'in Rusya topraklarındaki askeri hedeflere karşı Batı silahları kullanması lehinde net bir şekilde ortaya çıkan liderlerden biriydi: “Ukraynalıların füzelerin bulunduğu askeri bölgeleri etkisiz hale getirmesine izin vermemiz gerektiğini düşünüyoruz.” Mayıs ayının sonunda Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede konuşan Macron, “Rusya'daki diğer hedeflere ve tabii ki sivil tesislere dokunmalarına izin vermemeliyiz” dedi.

Stoltenberg Paris'te

Macron, 9-11 Temmuz'da ABD'de yapılması planlanan zirve öncesinde Paris'te NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti. “Stratejik bir dönüm noktasındayız, Rusya'nın saldırganlığıyla savaş Avrupa'ya geri döndü. NATO, Kiev'deki müttefiklerin koordinasyonunda çok önemli bir rol oynuyor”.

“Geçtiğimiz aylarda yaptığımız gibi bu konuyu Washington'da tekrar konuşacağız. Ukrayna'ya destek güçlü kalmalıUkrayna'nın İttifak'a entegrasyonu yolunun sürdürülmesinin önemini vurgulayan Fransa cumhurbaşkanının sözleri. Macron, NATO'nun belirlediği amaca ulaşmayı amaçlayan hedefe atıfta bulunarak “Ulusal savunmamızı güçlendirme ihtiyacı inkar edilemez” diye ekliyor. Her üyeden GSYİH'nın %2'sine eşit yatırımlar.

Washington'daki NATO zirvesinin hedefleri

Stoltenberg, “İki hafta içinde NATO liderleri, İttifakın 75. yıldönümünü kutlamak amacıyla Washington'da tarihi bir zirve için bir araya gelecekler” dedi. “Ukrayna'ya destek ana konu olacak. İttifak benzeri görülmemiş bir destek sağladı, ancak tedarik gecikmeleri son zamanlarda savaş alanında sonuçlara yol açtı. Ukrayna'ya savaş alanında kendini savunması için ihtiyaç duyduğu kesinliği sağlamalıyız. İttifak üyelerinin NATO'nun Ukrayna için liderlik etmesi ve tedarik ve eğitim yönetimini koordine etmesi konusunda anlaşmasını bekliyorum. “Desteğimiz NATO'yu çatışmada bir aktör haline getirmeyi hedeflemiyor, Ukrayna'nın temel kendini savunma hakkını güvence altına almakla ilgili.”

Ayrıca okuyun