Türkiye’de deprem, neredeyse tüm illerde aramalara ara verildi

kunteper

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki tüm illerinde arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, 6 Şubat depreminde yeni bilanço ölü sayısı 40 bin 689’a yükseldi..

Ayrıca oku

Afet ve acil durum yönetimi kuruluşu AFAD’ın raporlarına göre, Geçen 6 Şubat depreminden bu yana altı binden fazla artçı sarsıntı meydana geldi.. Ajans, “Her üç veya dört dakikada bir” sarsıntılar olduğunu ve bunların yaklaşık kırk tanesinin büyüklüğünün Richter ölçeğine göre 5 olduğunu söylüyor.

SURİYE – 14 kamyonluk Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) insani yardım konvoyu bugün Türkiye’den Suriye’nin kuzeybatısına Hamam sınır kapısından girdi. Bu ilk konvoy, depremde evsiz kalan aileler (en az 5 kişilik) için 1.296 çadır ve onları soğuktan korumak için bir o kadar da kış kiti taşıyor. Önümüzdeki günlerde tıbbi ve tıbbi olmayan malzeme taşıyan daha fazla MSF yardım konvoyunun gelmesi bekleniyor.

Ancak MSF yaptığı açıklamada, insani krizin boyutuyla başa çıkmak için malzeme hacminin acilen artırılması gerektiği konusunda uyarıyor. Depremi takip eden on gün içinde, sınırı geçerek kuzeybatı Suriye’ye giden tır sayısı 2022 ortalamasının altında kaldı. 10 yılı aşkın süredir bölgede bulunan MSF ekipleri acil duruma anında müdahale edebildi. MSF başkanı Hakim Khaldi, “Acil durum stoklarımızı üç günde tüketerek hastanelere yaklaşık 12 ton (4.000 metreküp) cerrahi ekipman ve ilaç bağışladık. Ekiplerimiz, stoklar bitene kadar bölgedeki sağlık tesislerine destek sağladı” dedi. Suriye’deki misyon – Ama dışarıdan herhangi bir yardım görmedik. Yardım şu an ihmal edilebilir miktarlarda geliyor”.

MSF ekipleri, yardım için karşılanmamış büyük ihtiyaçlar belirledi. Özellikle 6 Şubat depreminin neden olduğu 180.000 yeni yerinden edilmiş kişinin, 12 yıllık savaş nedeniyle yerinden edilmiş ve halihazırda istikrarsız koşullarda yaşayan iki milyon kişiye eklendiği düşünülürse, barınma ve uygun hijyen koşullarına erişim garanti edilmiyor. MSF şu anda İdlib’in kuzeyindeki beş kabul merkezinde yaşayan insanlara tıbbi yardım ve destek sağlıyor, tıbbi tedavi sunuyor ve çadır, su, ekmek, battaniye, şilte ve yangın söndürücü dağıtıyor. Hem depremzedelerin hem de genel nüfusun sağlık hizmetlerine sürekli erişimini sağlamaya yönelik faaliyetler önümüzdeki hafta başlayacak.