Trump'ın 'Putin karşıtı' rolü

kunteper

Global Mod
Global Mod
Ukrayna, Rusya ile savaşı 2025'te sona erdirmek için Donald Trump'a güveniyor. Vladimir Putin, Eski Kıta'da “her yeri vurabilecek” yeni Oreshnik füzesiyle Avrupa'yı korkuturken, Kiev barışın yolunu açacak müzakerelerde bir dönüm noktası olarak ABD'nin yeni başkanının göreve başlamasını bekliyor. Trump, bilindiği üzere aylardır Ukrayna ve Rusya'yı hızlı bir anlaşma için masaya getirebileceğine inandığını söylüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, üçüncü uluslararası 'Ukrayna'dan Tahıl' konferansının oturum aralarında yabancı medyaya Rusya ile savaşın 2025'te sona erebileceğinden emin olduğunu ve “Ocak ayında bir planımız olacağını” yineledi.

Zelensky'nin söyledikleri

“Savaşın ne zaman biteceğine gelince… Rusya bitirmeye karar verdiğinde bitecek. Amerika Birleşik Devletleri daha güçlü bir pozisyon aldığında. Küresel Güney Ukrayna'nın yanında ve savaşın sona ermesinden yana olduğunda.” diyen Zelensky, bu gelişmelerin er ya da geç gerçekleşeceğine ve kararların alınacağına güvendiğinin altını çiziyor.

“Zor bir yolculuk olacak ama Gelecek yıl bu hedefe ulaşmak için her türlü şansımız olduğuna inanıyorum Rusya'nın tüm bu adımları kabul etmeyeceğini anlıyoruz ancak BM Şartı var ve tüm eylemlerimiz buna dayanıyor. Ortaklarımızın da destek vermesini umuyoruz.”

“Trump'ın teklifini duymak istiyorum”

Zelensky'nin en büyük bilinmeyeni ve aynı zamanda en büyük umudu ise yeni ABD yönetimi. Trump'ın önerilerine kulak vermek lazım çatışmayı sona erdirme planı üzerinde. Zelensky, “Biz açığız” diyor; diğer şeylerin yanı sıra Afrika, Asya ve Arap ülkelerinin liderlerine de bir kez daha söyleyeceğim… Onların önerilerini görmeye hazırız. Ayrıca diğer ülkelerin liderlerinin de önerilerini görmek istiyorum. amerika birleşik devletleri'nin yeni başkanı. Ocak ayında bu teklifleri alacağımızı ve bir planımızın olacağını düşünüyorum. Bu savaşı bitirmek için.”

“Gelecek yıl savaşı sona erdirmek için her türlü şansa sahip olacağımıza eminim” diye ekliyor Ukrayna cumhurbaşkanı. Bunun için uygun adımlar var… Rusya'nın tüm bu adımları atmayacağını anlıyoruz. Ama bir BM tüzüğü var ve BM tüzüğüne dayalı olarak atacağımız tüm adımlarımız ortaklar tarafından desteklenecek.”

Moskova'dan (günlük) mesaj

Özellikle son günlerde 2 mesajla çok konuşkan olan Putin, sessizliğini koruyarak eski başkan ve Güvenlik Konseyi'nin şu anki 2 numarası Dmitry Medvedev'in açıklamalarına yer bırakıyor. Başkan, Ukrayna topraklarına yeni bir orta menzilli füze fırlatılmasının ardından özellikle Avrupa'yı uyardı: Amerikalı füzelerle Rusya topraklarını vuran Kiev'in gerçekleştirdiği eylemlere tepki olarak “Her yeri vurabiliriz” dedi ( Atacms) ve İngiliz (Storm Shadow).

Kısacası Rusya'nın parametreleri açısından çatışmanın ideal çözümünü göstermek Medvedev'e düşüyor: “Eğer NATO bloğu Ukrayna'daki savaş ateşini körüklemeyi bırakırsa, bu çatışma insanlığa daha fazla maliyet getirmeden sona erebilir” diyor Medvedev.

Ayrıca okuyun