Saygı nedir uzun özet ?

urfali

Global Mod
Global Mod
Saygı Nedir? Çözüm Arayan Bir Erkek ile Empatik Bir Kadının Gözüyle!

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün hep birlikte, hemen her ilişkide, iletişimde, hatta bazen trafikte bile ihtiyaç duyduğumuz, ama tam olarak ne olduğunu bir türlü çözemediğimiz bir konuyu masaya yatırıyoruz: Saygı! Ama tabii, sadece klasik tanımlar ve derin felsefi analizler yapacak değiliz. Herkesin ‘saygıyı’ farklı şekilde algıladığını düşünüyor, hatta belki de kendi çevremizde kimlerin saygıyı ‘neden’ yanlış anladığını az çok kestirebiliyoruz. Bu yüzden bugün saygıyı, hem erkeklerin çözüm odaklı bakış açısıyla hem de kadınların ilişki ve empatiye dayalı perspektifiyle ele alacağız! Hazır mısınız? Başlıyoruz!

Erkekler: Saygı, Çözüm Gerektiren Bir Sorundur!

Erkekler için saygı genellikle basittir: “Çözümle gel, bir şey istemiyorum sadece çöz!” Evet, yanlış duymadınız. Saygıyı anlamak, erkekler için adeta bir ‘problem çözme’ sürecidir. Bir erkek, karşısındaki kişiden saygı gördüğünde, önce durup derin bir nefes alır ve “Ah, ne güzel! Bu benim tüm sorunları çözdüğüm, sessizce kahvemi içip televizyonu izlediğim gündü!” diye düşünür. Çünkü saygı, onlara bir şeyin doğru gittiği hissini verir.

Kadınlar, bazen onlardan bir ‘duygu yükü’ bekleyebilir; duygusal olarak, “Bugün nasıl hissediyorsun?” veya “Şu konuda ne düşünüyorsun?” gibi sorular, bir erkek için ‘tuzak’ gibidir. Hele bir de her iki taraf da işten yorgun döndüyse, işte o zaman erkekler için ‘saygı’ daha da önemli bir hale gelir. Biraz rahatlama, biraz alkol (belki birayı fazla abartmayın!), biraz sessizlik ve mutfaktan gelen yemek kokusu... Bunlar, saygının erkek için somut göstergeleridir. Yani, erkekler saygıyı ‘sorun çözücü’ bir şey olarak görür. Kadınlar, erkeklerin sessizce saygı istediğini düşündüğü anda ise durum biraz karmaşıklaşabilir.

Kadınlar: Saygı, Bir İlişkilerin Duygusal Temelidir!

Şimdi gelin, kadınların saygıyı nasıl algıladıklarına bir göz atalım. Kadınlar için saygı, genellikle ‘bağ kurma’ ve ‘empati gösterme’ meselesidir. Bir kadının gözünde, saygı sadece ‘görmemek’ ya da ‘duymamak’ değil; aynı zamanda ‘anlamak’, ‘dikkate almak’ ve ‘özen göstermek’ demektir. Kadınlar, saygıyı bir ilişkinin temel yapı taşı olarak görürler. Bir kadına saygı göstermek, sadece güzel sözler söylemekle ya da kaba saba davranmamakla bitmez. “Benimle vakit geçirmek, benim duygularımı ciddiye almak” gibi beklentiler, bir kadının saygıya olan bakış açısını şekillendirir. Ayrıca, kadının hislerini anlamaya çalışmak ve ona göre hareket etmek, erkeklerin yapması gereken en önemli strateji haline gelir.

Kadınlar için ‘saygı’ genellikle daha detaylıdır. Bir kadın bir erkeğe saygı gösterdiğinde, bu sadece ‘yaptığı iş’ ile ilgili değildir. Kadınlar, “Senin ne hissettiğini anlamaya çalışıyorum ve değer verdiğimi gösteriyorum” mesajını almak isterler. Erkeklerin, bu hassas ince çizgiyi anlaması bazen zaman alabilir. Çünkü kadınların aklında, “Evet, bu adam benden saygı bekliyor ama ben, ona gerçekten nasıl saygı gösteririm?” sorusu sürekli dolaşır.

Saygı Arasında İletişim: Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Farklar

Bir erkek, çözüm odaklı düşündüğü için genellikle karşısındaki kadının sorunlarını ‘çözmeye’ çalışır. Ancak, kadınlar bir sorunu ‘çözmek’ istemezler. Kadınlar için önemli olan, bu problemlerin dinlenmesi ve anlaşıldığını hissetmektir. Erkekler için ise, kadının “Beni dinledin, teşekkür ederim!” demesi, saygının gösterildiği anlamına gelir. Kadınlar “Beni anlayan birini istiyorum!” dediklerinde, erkekler hemen çözüm sunmaya başlarlar: “Sorun ne, nasıl yardımcı olabilirim?” Kadınlar buna pek sıcak bakmazlar, çünkü onlar sadece duygusal bir bağlantı kurmak ve karşılarındaki kişinin empati göstermesini beklerler.

Erkekler bu durumu ‘başarısızlık’ olarak algılayabilir, çünkü ‘çözüm’ üretememiştir. Oysa kadın için bu, ‘saygı’ ve ‘bağ kurma’ şeklidir. Durum böyle olunca, kadın ve erkekler arasındaki bu farklar bazen ‘saygı’ tanımının tam olarak anlaşılmamasına yol açar.

Saygı: Sadece Kavga Etmeden Yaşamak Mı, Yoksa Gerçekten Anlamak Mı?

İyi de, saygı sadece ‘birbirine kaba davranmamak’ mı demek? Tabii ki hayır! Saygı, iletişimde gerçek bir anlayış ve karşılıklı güven inşa etmektir. Erkekler ve kadınlar arasında bazen büyük farklar olsa da, saygı esasen karşılıklı bir değer olarak evrimleşir. Kadınlar için saygı, ‘bağ kurma’ ve ‘duygusal yatırım yapma’ anlamına gelirken; erkekler için saygı, ‘sorun çözme’ ve ‘tecrübe kazanma’ süreci olabilir. Ancak her iki taraf da birbirinin bakış açısını anladıkça, bu saygı büyür ve ilişkilerde daha derin bir bağ oluşur.

Peki Ya Siz, Forumdaşlar? Saygıyı Nasıl Tanımlıyorsunuz?

Şimdi sıradaki soru sizde! Saygı hakkındaki görüşlerinizi duymak için sabırsızlanıyorum! Erkekler, saygıyı çözüm olarak mı görüyorsunuz, yoksa kadınlar gibi empatik bir perspektife mi sahipsiniz? Kadınlar, saygıyı ilişki odaklı mı düşünüyorsunuz, yoksa erkeklerin ‘çözüm odaklı’ bakış açılarına da biraz yakın mısınız?

Haydi, tartışmaya katılın ve kendi saygı tanımınızı paylaşın! Belki de hep birlikte, saygıyı yeniden keşfederiz!