Patrick Zaki, üç yıllık bir kabusun sonunda bugün İtalya’ya dönüyor

kunteper

Global Mod
Global Mod
patrick Zaki bugün İtalya’ya dönecekKıpti azınlıklarla ilgili bir gönderide yalan haber yaydığı gerekçesiyle Mansur Mahkemesi tarafından üç yıl hapis cezasına çarptırılan Mısır Devlet Başkanı Abdel Fatah al Sisi’nin dün yaptığı af, böylece üç yıllık bir kabusun sonunu işaret ediyor. Dün akşam Bologna Alma Mater’den öğrencinin İtalya’ya dönüşü açıklandı. Başbakan Giorgia Meloni sosyal kanallarda yayınlanan bir video mesajı aracılığıyla: “Patrick Zaki bugün Mısır Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından affedildi ve Başkan Al Sisi’ye bu çok önemli jest için teşekkür etmek istiyorum. Kasım ayındaki ilk görüşmemizden bu yana – başbakan açıkladı – soruyu sormaktan hiç vazgeçmedim ve onun tarafında her zaman ilgi ve uygunluk buldum. İstihbarata ve son aylarda istenen çözüme ulaşmak için çalışmayı hiç bırakmayan hem İtalyan hem de Mısırlı diplomatlara teşekkür etmek istiyorum. Patrick Yarın Zaki İtalya’ya dönecek ve ona en derinden diliyorum. Kalbim, huzur ve başarı dolu bir hayat”, Meloni’nin sözleri.

Ayrıca oku

Bazı kaynaklara göre, cumhurbaşkanı tarafından Sisi’ye Patrick Zaki’ye tanınan af, “İtalyan ve Mısır hükümetleri arasında uzun ve sürekli bir müzakerenin” sonucu olacaktı.son aylarda Mısır’da çeşitli misyonlar yürüten başbakan, Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ve İtalyan dış istihbaratının (Aise) baş kahraman olarak görüldüğü.

Öğrencinin kabusu Bologna Alma Mater Üniversitesi’nde Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları alanında Gemma yüksek lisans derecesi 7 Şubat 2020’de başladı, Kahire havaalanında durdurulduktan sonra kötü şöhretli Tora hapishanesinde parmaklıkların arkasına götürüldüğünde. Takip eden aylarda, İtalyan hükümetinin, politikacıların, aktivistlerin ve derneklerin sayısız temyiz ve girişimine rağmen, Zeki’nin tedbir amaçlı tutukluluğunun her seferinde 15 veya 45 gün süreyle yenilendiği duruşmalar geldi.

Zeki, ailesini ziyaret etmek için Mısır’a vardığında durdurulmuştu, bu tatil onun yerine tutuklanmasına mal olmuştu. Zaki’nin 16 Haziran 1991’de doğduğu şehir olan Mansoura hapishanesine ancak tutukluluğunun son aylarında nakledilmişti.

Tutuklama emrinde belirtilen suçlamalar, ulusal güvenliği tehdit etmek, yasa dışı protestoları kışkırtmak, yıkmak, yalan haber yaymak, terör propagandası yapmaktı.. Özellikle Mısırlı yetkililere göre, sadece birkaç hafta önce uzaktan mezun olan araştırmacı, Facebook’ta yayınladığı bazı paylaşımlar aracılığıyla yıkıcı propaganda yürütmüştür.

Bunun yerine iddianame, Zeki’nin yazdığı üç makaleye dayanılarak “ülke içinde ve dışında yalan haber yaymak” suçundan yer almıştı. Suçlanan metinler arasında, 2019’da Mısır’da kendine özgü İslam Devleti tarafından zulüm gören ve Müslüman toplumun bazı unsurları tarafından ayrımcılığa uğrayan Kıpti Hıristiyanlar hakkında yazılmış bir metin öne çıkıyor.. Zeki’nin kendisi de Mısır Kıpti topluluğuna mensuptur.