Lukashenko-Prigozhin, Wagner darbesini durduran telefon görüşmesi

kunteper

Global Mod
Global Mod
“Seni bir pire gibi yarı yolda ezecekler.” Bunlar, Belarus cumhurbaşkanı Aleksander Lukashenko’nun geçen Cumartesi Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigozhin ile Moskova’ya doğru ilerlemesini durdurmaya ikna etmek için yaptığı görüşmelerde kullandığı sözler. Resmi Belta haber ajansına göre, Lukashenko bunu askeri bir tören sırasında kendisi ifşa etti.

Belarus lideri, Wagner şefinin savunma bakanı ve başkanın görevden alınması talebine atıfta bulunarak, “Yevgeny, kimse size Şoygu’yu veya Gerasimov’u vermeyecek dedim. Özellikle bu durumda. Putin’i benim kadar iyi tanıyorsunuz” dedi. Rus Genelkurmay Başkanlığı. Cumhurbaşkanı Prigozhin’in Beyaz Rusya’da olduğunu duyurdu.

Röportajdan tekrar bahseden Lukashenko, Prigozhin’e şunları söyledi: “İkincisi, seninle görüşmeyecek. Bu durum yüzünden seninle telefonda bile konuşmayacak.” Belarus liderine göre, Wagner’in kurucusu bir süre sessiz kaldı ve ardından gürledi: “Ama biz adalet istiyoruz! Bizi boğmak istiyorlar! Moskova’ya doğru ilerleyeceğiz!” Bu noktada Belarus devlet başkanı Prigozhin’i uyardı: “Pire gibi yarı yolda ezileceksin. Ordu birlikleri ilgili cephede angaje olmasına rağmen, ona düşünmesini söyledim”. “‘Hayır,’ diye yanıtladı. Çok sevinmişti.”

Lukashenko, Cumartesi sabahı saat 10.10 sıralarında yaptığı konuşmanın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den bir telefon aldığını söyledi. Minsk lideri, Putin’in isyancıları ortadan kaldırmak için sert önlemlere hazır olduğunu, ancak ihtiyatlı olmayı tavsiye ettiğini ve kendisiyle temasa geçmeyi önerdiğini söylüyor. Putin, “İşe yaramaz. Telefona cevap vermiyor, kimseyle konuşmak istemiyor” diye yanıt verdi. Sonra Lukashenko deneyeceğini söyledi.

Lukashenko’ya göre, başlangıçta FSB servisleri müdürü Alexander Bortnikov’un da katıldığı müzakerelerin düzenlenmesinde Rus general Yunus-Bek Yevkurov önemli bir rol oynadı. Müzakerelere başka kimse katılmadı. Prigozhin ile ilk telefon görüşmesi 11’de gerçekleşti. Lukashenko, “Yevgeny tamamen coşkuluydu” ve ilk 30 dakika boyunca “sadece küfürle konuştuk … küfür sayısı normalden on kat fazlaydı” diye hatırladı. Daha sonra Cumartesi akşamı, Prigozhin’in Moskova yürüyüşünü bıraktığı ve şimdi Beyaz Rusya’ya taşındığı anlaşma açıklandı.