Kosova’da çıkan çatışmalarda 11 İtalyan askeri yaralandı. Tajani: “Ciddi değiller”

kunteper

Global Mod
Global Mod
Kosova’da dünkü çatışmalarda yaralanan KFOR misyonuna bağlı 11 İtalyan askerinin durumu “ciddi değil”. Bu, Dışişleri Bakanı Antonio Tajani tarafından Rai Radio 1’de Radio Anch’io ile yapılan bir röportajda garanti edildi. Askerler “Kosova’da tedavi ediliyor, büyükelçimiz bu sabah onları ziyaret edecek, General Figliuolo orada, takip ediliyorum” İtalyan askerlerinin “Kosova ile Sırbistan arasında yeni bir ihtilafın ortaya çıkmasını önlemeyi amaçlayan” bir NATO misyonunun parçası olduğunu hatırlatan Tajani.

Ayrıca oku

“Dün akşama kadar hem Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic hem de Kosova Başbakanı Kurti ile konuştum – devam etti Farnesina başkanı – ve herkesi sakinleşmeye, şiddeti bırakmaya davet ettim. Umarım dinlediler, ikisi de büyük uygunluk sağladı”. İki liderin “bir savaşı önleme görevi olduğunu” söyleyen Tajani, “Her şeyin sakinleşmesini istedim, ikisinin de her ikisine de zarar verebilecek fitilleri yakmanın çıkarına değil” dedi.

Kosova’daki NATO liderliğindeki KFOR misyonuna göre, “Zvecan belediyesinde dünkü sebepsiz şiddet olaylarında yaralanan barış gücü askeri sayısı 30’dur. İtalyan birliğinden on bir asker ve Macar birliğinden 19 asker birden çok yaralandı, doğaçlama patlayıcı yangın çıkarıcı cihazların neden olduğu kırıklar ve yanıklar dahil. Ateşli silahların kullanılması sonucu üç Macar askeri yaralandı. Yaralı hayati tehlikem yok“Yeni seçilen belediye başkanları göreve gelmeye çalıştıktan sonra, tırmanma riskini azaltmak için ülkenin kuzeyindeki dört belediyedeki varlığımızı artırdık. KFOR birlikleri daha sonra giderek saldırganlaşan çetelerin saldırısına uğradı” ifadelerinin altı çizildi.

“KFOR, katı angajman kuralları (ROE) içinde her zaman kararlılık ve itidalle hareket ediyor – notu devam ettiriyor. Bu olayda, şiddetli ve tehlikeli bir kalabalığın sebepsiz saldırılarına karşılık verirken, bir yandan da BM görevini yerine getiriyor. KFOR Misyonu, Tümen Generali Angelo Michele Ristuccia, durumun gelişimini ilk elden takip ediyor ve çatışmalar sırasında yaralanan NATO askerleri ve aileleriyle dayanışmasını ifade ediyor: ‘Taraflar arasında çatışmaları önlemek ve tırmanma sonrası riski en aza indirmek için KFOR barış güçleri Kosovalı Sırpların ve Kosovalı Arnavutların yaşamlarına yönelik tehditlerden kaçındı Her iki taraf da yanlış anlatıların arkasına saklanmak yerine olanların tüm sorumluluğunu üstlenmeli ve daha fazla tırmanmayı önlemelidir”.

“KFOR, 1999 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı 1244’e dayanan yetkisine uygun olarak, Kosova’daki tüm topluluklar için güvenli ve emniyetli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlamak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir.”