AB Gazze'ye yardımı deniz koridoru yoluyla ulaştıracak

kunteper

Global Mod
Global Mod
A Kıbrıs Cumhuriyeti kıyılarından deniz koridoruAB'nin Doğu Akdeniz'deki “deniz feneri”, Gazze Şeridi'ne deniz yoluyla yardım götürmek İsrail silahlı kuvvetlerinin dört aydan fazla sürdürdüğü savaşın ardından insani durumun felaket olduğu yer. Çeşitli uluslararası medya kuruluşlarına göre Birleşmiş Milletler, Şerit'teki nüfusun dörtte birinin, yani yarım milyondan fazla kişinin, açlıktan ölmeye bir adım uzakta olduğu konusunda uyardı; Girmeyi başaran az sayıdaki insani yardım konvoyu, yiyecek, ilaç ve eksik olan diğer geçim kaynaklarını almaya çalışan insanların akınına uğruyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der LeyenBükreş'teki Epp Kongresi'nde Spitzenkandidatin olarak yeni atandı, dün Kıbrıs'ın doğu kıyısındaki Larnaca'ya uçtu. Nikos Kristodoulides ve sivil halk için giderek trajik hale gelen durumu hafifletmek amacıyla Gazze'ye yardım ulaştırmak amacıyla Larnaka merkezli bir deniz insani koridorunun yakında açılacağını duyuruyoruz. Von der Leyen, “Gazze'deki insani durum berbat, masum Filistinli aileler ve çaresiz çocuklar var” dedi. Bugün Gazze'de bir insani felaketle karşı karşıyayız.”Ortadoğu'da yaşananlar Avrupalılar olarak bizi doğrudan etkiliyor – dedi Christodoulides – denizin ötesindeki savaş sınırlı etkiye sahip bölgesel bir kriz değil: Krizin yayılması felaketle sonuçlanabilir ve harekete geçme sorumluluğumuz var“.

Operasyona kimler katılıyor

Pratik detayları tam olarak belli olmayan operasyona Avrupa Komisyonu, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD katılıyor. nüfusa “deniz yoluyla ek miktarda insani yardım” ulaştırmayı amaçlıyorlarDün yayınlanan ortak açıklamaya göre. Şerit'in kıyısı kumludur ve bir gemi oraya yanaşamaz çünkü karaya oturmuştur. Gazze'nin Gazze Şehri'ndeki marina dışında hiçbir limanı yoktur. ABD, Gazze'de geçici bir liman inşaatı konusunu tartıştı ancak von der Leyen ayrıntı vermedi ve basından gelecek soruları da öngörerek kendisini açıklamalarla sınırladı.

Axios, şef José Andrés tarafından kurulan, kendini afet mağduru nüfusa dağıtılmak üzere yemek hazırlamaya adamış ve von der Leyen'in özellikle bahsettiği bir organizasyon olan World Central Kitchen'ın, Gazze'ye yemek ve yiyecek dağıtmak için Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte çalıştığını bildirdi. Küçük tekneler ve amfibi araçlar kullanarak Larnaka'dan Gazze'nin kuzey kıyılarına çıkarma kapasitesine sahip.

Koridorun açılması için sıkı tarihler

Başkan, Kıbrıs'tan son teslim tarihini çok sıkı bir şekilde duyurdu: “Koridorun Cumartesi veya Pazar günü açılmasına çok yaklaştık. Bugün bir pilot operasyonun başlatıldığını görmekten çok mutluyum: Yorulmak bilmeyen ve önemli çalışmaları için tüm kalbimle teşekkür etmek istediğim World Central Kitchen ile başlayan ortaklık.” Komisyon sözcüleri ayrıntılar için Kıbrıslı yetkililere ertelemeye devam etti. Brüksel'deki muhabirlerden, insani koridorun ne zaman önemli miktarda insani yardımın ulaştırılmasına olanak sağlamaya başlayacağını soran çok sayıda soru geldi.

Sözcü Veerle Nuyts Brüksel'deki basın toplantısında, Komisyon'un “Filistin'deki sivil nüfusun yanında yer aldığını” söyledi ancak niceliksel hedefler belirtmedi. Sorun “Filistin halkına yardım ulaştırılması”dır.

Gazze'ye yardım, AB'nin rolü

Şu ana kadar AB yardımı Gazze'ye hem Filistin'de çalışan dernekler hem de hava ikmal yoluyla ulaştırılıyor: 40'tan fazla uçuş gerçekleştirildi, Mısır'a inildi ve daha sonra Refah kapısı üzerinden karadan inildi. Bu şekilde Şeride yaklaşık 1.800 ton yardım ulaştı. Sözcü Balasz Ujvari, “Fakat ihtiyaçlar çok büyük” dedi, çünkü geçitten geçen kamyon sayısı savaş öncesi döneme göre çok daha azdı. Kıbrıs cumhurbaşkanına göre, Larnaka'dan Gazze kıyısına kadar uzanan “tek yönlü” deniz koridoru, “Mısır'dan Refah geçişi ve Ürdün'den havadan yardım atılması da dahil olmak üzere diğer rotaları tamamlayıcı” olmayı amaçlıyor.

Avrupa Komisyonu Gazze'ye yardım dağıtımını artırmak için “mümkün olan her yolu” araştırmayı planlıyor. Balasz Ujvari, “Bildiğim kadarıyla yardım doğrudan Gazze'ye gidecek” dedi, yani Mısır'a değil doğrudan Şeridi'nin kıyılarına inecek. Operasyonun pratikte nasıl uygulanacağı, küçük botlarla mı, amfibi araçlarla mı yoksa başka bir şekilde mi uygulanacağı Komisyon tarafından açıklığa kavuşturulmadı: “Elbette ortak kuruluşlarla çalışıyoruz ve onlar da operasyonlara dahil olacaklar” diyen Ujvari, daha sonra şu ifadeleri kullandı: Ayrıntılar için Kıbrıslı yetkililere danışabilirsiniz.

Von der Leyen'e göre deniz koridoru “Filistin halkının durumunda gerçekten bir fark yaratabilir. Ancak buna paralel olarak Filistinlilere mümkün olan tüm yollardan yardım sağlama çabalarımız da devam edecek. Sahadaki insani yardım ortaklarımız bunun işe yarayacağına karar verirse, havadan yardım dahil tüm seçenekleri değerlendireceğiz.”

“AB perspektifi iki devletli çözümdür”

Başkan bu fırsatı Larnaka'da AB için “iki devletli çözümden oluşma ihtimalinin devam ettiğini” yineledi. Bu, sürdürülebilir bir ateşkese yol açacak acil bir insani duraklamayı gerektirir. Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin ve Gazze'nin abluka altına alınmasının mümkün olmayacağı açıktır. Ancak Gazze'nin teröristler için güvenli bir sığınak olamayacağı da aynı derecede açık. Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep etmeye devam edeceğiz. Avrupa'nın bu siyasi ufuk için ivme kazandırmaya devam edeceği sonucuna vardı”.

Gazze için geçici bir liman mı? “Faaliyete 2 ay kaldı”

Pentagon'un dünkü basın sözcüsü, Gazze'de ABD'nin varsaydığı, yüzer iskelesi ve önemli insani yardımların ulaştırılması için kullanılan geçidin yer aldığı geçici bir limanın inşası ve tam olarak faaliyete geçmesinin “en az bir veya belki iki ay” süreceğini söyledi. , Tümgeneral Patrick Ryder. Ryder ayrıca inşaatın tamamlanması için muhtemelen 1000 kadar ABD askeri personelinin gerekeceğini söyledi.

Nasıl çalışacak? CNN'e göre deniz koridoru birden fazla ülke tarafından kullanılacak, ancak Gazze kıyısı açıklarındaki yüzer havuz ABD hükümeti tarafından işletilecek ve Donanma ve Ordu personeli de dahil olmak üzere ABD askeri personeli tarafından inşa edilecek. İskele, gemilerin yardımları boşaltmasına olanak tanıyacak ve bu yardımlar daha sonra yine ABD ordusu tarafından inşa edilen bir geçit üzerinden Gazze'ye taşınacak. CNN'in röportaj yaptığı yetkililer, Amerika Birleşik Devletleri'nin hala geçidin diğer tarafında yardım almak ve bunu Şerit içinde dağıtmak için kimin olabileceğini belirlemeye çalıştığını açıkladı.

Nasıl geliştirildi? CNN'in planlamaya “aşina” olduğu bir kaynağa göre, geçici liman planı kısmen eski askeri personel, Birleşmiş Milletler, USAID ve CIA personelinden oluşan bir danışma grubu olan Fogbow adlı bir kuruluş tarafından geliştirildi. .

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı konuşmada “hiçbir ABD ajanının sahada olmayacağına” söz verdi. Cuma günü gazeteciler limanın güvenliğini kimin sağlayacağı konusunda ısrar edince Biden, bunun İsrailliler olacağını söyledi.

Ayrıca okuyun